Violoncelistul adventist Andrei Ionita, castigatorul concursului Aram Khachaturian

Violoncelistul adventist Andrei Ioniță, în vârstă de 19 ani, a câștigat cea de-a noua ediție a Concursului și Festivalului Internațional Aram Khachaturian. 
Competiția a avut loc în luna iunie la Erevan și a marcat cea de-a 110-a aniversare a compozitorului armean Aram Khachaturian. În 2013, concursul s-a adresat tinerilor violonceliști, care au interpretat, la alegere, Rapsodia concertantă pentru violoncel și orchestră în Re minor sau Concertul pentru violoncel și orchestră în Mi minor, compuse de Khachaturian.
Anul acesta, premiul întâi a fost câștigat de Andrei Ioniță din România, premiul al doilea a fost acordat Annei Morozova din Rusia, iar cel de-al treilea premiu a fost împărțit de Aleksandra Perlova din Rusia cu Gayane Khachatryan din Armenia.
Andrei Ioniță studiază pianul de la vârsta de cinci ani și violoncelul de la nouă ani. În prezent, el finalizează primul an la secția violoncel a Universității de Arte (Universität der Künste) din Berlin, Germania.
„Faptul ca am facut parte din Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea m-a ajutat cu siguranță în parcursul muzical de până acum”, a mărturisit Andrei Ioniță. „De mic copil, am crescut alături de imnurile creștine care mi-au deschis apetitul pentru ceea ce urma să studiez mai departe. De asemenea, Biserica a reprezentat întotdeauna un mediu propice în care mi-am dezvoltat talanții oferiți de Dumnezeu, un bun exemplu fiind televiziunea Speranța TV, împreună cu care am realizat numeroase înregistrări și emisiuni”. 
Tânărul muzician a recunoscut că „Peste toate acestea, lui Dumnezeu i se cuvin mulțumirile, fiindcă El mi-a însoțit pașii până acum și s-a îngrijit să îmi ofere totul la momentul potrivit… minunat!”
Oaspetele de onoare al competiției, Pavel Kogan – directorul artistic și dirijorul principal al Orchestrei Simfonice de Stat din Moscova –  a declarat că Andrei Ioniță va avea șansa să cânte alături de Orchestra Simfonică de Stat din Moscova.
În timpul ceremoniei de închidere a festivalului, violoncelistul român a cântat alături de orchestra competiției, Orchestra De Stat a Tinertului din Armenia, dirijată de maestrul Sergey Smbatyan.
Începând din anul 2003, Concursul Aram Khachaturian adună la Erevan tineri muzicieni din întreaga lume. Inițial, competitia a avut ca scop descoperirea și promovarea tinerilor muzicieni talentați în trei specialități: pian, vioara și violoncel, dar începând cu anul 2011, șansa de a participa la concurs a fost oferită și tinerilor compozitori.
Concursul este susținut de Ministerul Culturii din Armenia, Fundația Culturală Aram Haciaturian și Conservatorul de Stat din Erevan. Evenimentul se desfășoară sub înaltul patronaj al Primei Doamne a Armeniei, Rita Sargsyan. Din luna mai, Competiția Aram Haciaturian a devenit membră a Federației Internaționale a Competițiilor Muzicale (World Federation of International Music Competitions).
Loredana Dumitrașcu, Speranța TV

Source: InfoAdventist

Leave a Reply