Prima editie a Conventiei Nationale a coordonatorilor de zona si directorilor de tabara la nivelul programului de exploratori

În perioada 17-20 ianuarie 2013 a avut loc la Centrul de Conferinţe de la Stupini (jud. Braşov) prima ediţia a Convenţiei Naţionale a coordonatorilor de zonă şi directorilor de tabără la nivelul programului de exploratori, sub moto-ul: „Oameni destoinici şi temători de Dumnezeu”. 
Programul Convenţiei a fost structurat în două părţi principale. În prima parte a acesteia, cei aproximativ 60 de participanţi au aprofundat în cadrul unor ateliere şi a unor sesiuni de discuţii, care este scopul unei tabere, cât de largă este paleta de activităţi într-o tabără cu caracter creştin, cum Îl poţi implica pe Dumnezeu mai mult în programul unei tabere. Au fost aduse în discuţie şi aspecte concrete legate de organizarea unei tabere, legislaţie, locaţie sau finanţare.
Discuţiile au fost îmbogăţite prin prezenţa invitaţilor, Gelu Leontiuc, Rebeca Boancă, Răzvan Duminică şi Ţicu Semeniuc, membrii în echipele de conducere şi organizare ale taberelor pentru copii şi adolescenţi din cadrul unor organizaţii non-guvernamentale creştine cum ar fi: Noua Speranţă, Purtătorii de Făclie, respectiv Alo!Copii. Aceştia le-au împărtăşit celor prezenţi din experienţa lor, viziunea lor, dificultăţile cu care s-au confruntat şi felul în care le-au rezolvat, bucuriile şi intervenţiile lui Dumnezeu. Timpul alocat taberelor a inclus de asemenea şi un schimb de experienţă al organizatorilor de tabere din toate cele şase regiuni ale ţării. Fiecare tabără a reprezentat o lecţie nouă şi o sursă de inspiraţie pentru taberele următoare.
Cea de-a doua parte a programului a fost alocată coordonatorilor de zonă din cadrul programului de exploratori. Pe parcursul unei zile întregi aceştia au avut posibilitatea de a-şi întări cunoştinţele referitoare la ce înseamnă să fii un coordonator de zonă, ce implică această responsabilitate, cum să organizezi o zonă şi care sunt activităţile care pot fi desfăşurate în cadrul acesteia. Discuţiile au fost separate de ateliere în cadrul cărora cei prezenţi au încercat să descopere aspectele practice ale activităţii lor, dar şi felul cum pot soluţiona anumite probleme cu care se confruntă pe plan local.
Programul Convenţiei nu ar fi fost complet fără momentele cu caracter spiritual inspirate din discuţia dintre Moise şi socrul său Ietro, prezentă în capitolul 18 al cărţii Exod, susţinute de către directorii Departamentului Tineret din cadrul Conferinţelor sau de către participanţi. Acestora li s-au mai adăugat momentele de rugăciune din fiecare dimineaţă şi mesajul spiritual din Sabat, prezentat de pastorul Daniel Chirileanu, directorul Departamentului Tineret la nivelul Uniunii române. Acesta a ţinut să accentueze importanţa păstrării unei relaţii autentice cu Dumnezeu, disponibilitatea slujirii acolo unde El te cheamă şi încrederea în planul pe care El îl are cu viaţa fiecăruia dintre noi.
Duminică dimineaţă, liderii s-au întors acasă cu dorinţa de a investi mai mult timp, rugăciune şi slujire în instructorii şi copiii pe care Dumnezeu i-a aşezat în zonele de care sunt responsabili…pentru o vreme.
Cristina Neagu / Departamentul Tineret 
 
Source: InfoAdventist