Monteiro declara ca judecatorul i-a spus ca e nevinovat

Pastorul António Monteiro se află în închisoare de mai mult de un an pentru o crimă pe care liderii Bisericii spun că nu a comis-o.  
Monteiro, directorul departamentului Viața de Familie din cadrul Uniunii de Misiuni Sahel a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea cu sediul în Lomé, Togo, se afla într-o zi în biroul său când a venit un om în căutarea unui loc de muncă și pentru a cere bani. Omul acela, Kpatcha Simliya, urma să îl acuze pe Monteiro de faptul că era creierul unei rețele de trafic de sânge pentru a-l folosi în cadrul ceremoniilor religioase. Trupurile neînsuflețite a mai mult de 12 femei au fost găsite în suburbii. Publicul cerea să se facă dreptate.
În ciuda faptului că nu a fost găsită vreo dovadă a implicării sale, Monteiro a fost arestat în 15 martie 2012, iar până în prezent nu a fost judecat. Cinci încercări de a-l elibera întreprinse de avocatul lui, de Biserica Adventistă mondială și de diferiți diplomați străini au eșuat. Oficialii guvernamentali le-au făcut promisiuni liderilor Bisericii și avocaților, dar nu a fost eliberat.
Președintele statului Togo Faure Gnassingbé, a refuzat anul trecut să îl primească în audiență pe Președintele Bisericii Adventiste Ted N. C. Wilson, atunci când acesta se afla într-o vizită pastorală în țară.
Liderii Bisericii și alte persoane care au urmărit desfășurarea cazului lui Monteiro simt că e vorba de mai mult. A avut cineva nevoie de un țap ispășitor? Judecătorii din Lomé au cu adevărat ultimul cuvânt, sau primes ordine din partea guvernului?
Într-adevăr, într-o declarație scrisă obținută de ANN, Monteiro spune că în ziua în care a fost dus în fața instanței, judecătorul i-a spus în mod repetat de față cu avocatul acestuia, „Domnule pastor, știu că sunteți nevinovat. Dosarul dumneavoastră este gol, dar nu vă pot elibera deoarece nu depinde de mine.”
Monteiro s-a întrebat: „Atunci de cine depinde?”
Acum, după mai mult de 16 luni, apar noi detalii cu privire la caz, detalii ce îi fac pe avocați, diplomați și lideri ai Bisericii să se întrebe ce pot face pentru a-l elibera pe Monteiro când guvernul își încalcă propria constituție prin reținerea lui fără o bază legală.
Potrivit rapoartelor poliției, acuzatorul lui, Simliya, mărturisise uciderea unor femei tinere pentru a le folosi sângele și ademerirea femeilor tinere în pădure prin promisiuni. Simliya a fost condamnat anterior pentru viol și are probleme cunoscute de instabilitate mentală.
Între timp, în urma perchizițiilor efectuate de poliție în casa și biroul lui Monteiro nu a fost găsită nicio dovadă.
 Atunci când Monteiro a fost arestat, ziarele anunța faptul că a fost prins adevăratul criminal. Unele dintre ele au publicat fotografia lui împreună cu fotografii cu fiole de sânge.
„Pastorului Monteio este nevinovat. Punct”,  a spus John Graz, directorul departamentului Relații Oficiale și Libertate Religioasă al Bisericii Adventiste mondiale. „Acuzația scandaloasă care i se aduce lui Monteiro este că el, ca pastor adventist, a conspirat pentru a omorî aceste femei pentru a putea folosi diferite părți ale corpului în ceremonii religiosase. Este o acuzație de ciudată și de necrezut.”
„Aceasta este o totală simulare a dreptății, una care nu ar fi tolerată de nicio societate ce respectă legea”, a spus Graz.
Conducătorii Bisericii au continuat să lucreze atât în mod direct cât și indirect pentru a-și elibera angajatul din închisoare. Biserica Adventistă mondială a organizat în toată lumea momente de rugăciune pentru Monteiro, a organizat campanii de trimitere de scrisori diplomaților și oficialilor guvernamentali, și a condus o campanie de strângere de semnături pentru o petiție în favoarea eliberării lui.
Dar Monteiro este încă în închisoare.
În 27 iulie se vor împlini 500 de zile de la arestarea lui.
Această serie de patru articole are la bază interviuri cu persoane implicate în situație, o declarație dată de Monteiro, emailuri, scrisori, articole din presă, rapoarte ale poliției și documente emise de instanțele judecătorești.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Justiție din Togo a refuzat să facă declarații. Simliya se află în închisoare, împotriva lui existând dferite capete de acuzare, printre care și tentativă de omor, și nu a putut da declarații.
Misiunea lui Monteiro
Într-o zi, la începutul anului 2011, Monteiro a răspuns telefonul unei recepționiste ce urma să îi schimbe viața. Se afla în biroul său de la sediul Uniunii de Misiuni Sahel, o clădire de trei etaje din Lomé, capitala Togo.
Monteiro lucrase acolo din 2009, după ce a primit un email de la Guy Roger, Președintele uniunii, care îl ruga să vină să slujească ca director al departamentului Școala de Sabat și Lucrarea Personală.
Pe atunci Monteiro era pastorul a 25 de biserici și grupe din insula Fogo din Capul Verde. Țara vorbitoare de limba portugheză este o națiune formată din 10 insule localizată la 350 de mile de coasta Africii de Vest. Acolo s-a născut Monteiro în 1955.
După absolvirea liceului, Monteiro a plecat de acasă pentru a frecventa un seminar adventist din Camerun. El s-a întors în țara natală în 1983 pentru a-și începe activitatea ca pastor. S-a ,căsătorit cu Madalena dos Anjos în 1984, iar familia se muta la fiecare câțiva ani, pe măsură ce administratorii Bisericii îi ofereau responsabilități și districte mai mari. De-a lungul anilor familiei pastorale i s-au născut patru copii.
De-a lungul activității sale pastorale, Monteiro a participat la trei campanii de evanghelizare în Boston, Massachusetts, Statele Unite, și altele în țarile Vest-africane Guinéa Bissau și Benin.
Emailul trimis de Roger în 2009 îl pusese în fața unei decizii: să stea în familiaritatea și comfortul căminului sau să meargă într-un loc necunoscut pentru a sluji ca misionar.
Monteiro a hotărât să accepte cererea, simțindu-se onorat că urma să aibă ocazia de a susține dezvoltarea spirituală a cetățenilor din Togo și din alte 10 țări de pe teritoriul Uniunii Sahel a denominațiunii. Știa că urma să fie o provocare, în regiune existând numeroase practici religioase, inclusiv unul dintre cele mai mari centre ale Voodoo din lume.
Lăsând la o parte îngrijorările, era nerăbdător să împărtășească pe o arie mai extinsă creștinismul, o religie care simțea că vorbește despre un Dumnezeu iubitor. Propria credință și comunitate adventistă – formată acumd in 17 milioane de credincioși în toată lumea – i-au transmis importanța unui stil de viață sănătos și a educației nu doar pentru credincioșii adventiști, ci și pentru membrii comunității interesați de îmbunătățirea propriilor vieți.
Monteiro a venit în Togo și a slujit la solicitarea Uniunii Sahel. În anul 2011 a fost numit și director al Adventist Mission și al departamentului Viața de Familie.
În acea zi de la începutul anului 2011 o recepționeră l-a întrebat dacă poate primi o persoană care dorește să vorbească cu un pastor. Monteiro i-a spus omului să meargă în biroul său. După aceea i-a oferit un loc lui Simliya, omul care schimbase câteva nume și care, după câteva luni, urma să îl acuze de crime ce vor duce la arestarea sa.
Simliya i-a spus lui Monteiro că nu avea un loc de muncă, bani pentru transport, iar uneori nu avea destulă mâncare.
 „Sunteți adventist?” a întrebat Monteiro.
Simliya a spus că era adventist și că fusese botezat de pastorul Eric Mensanvi. Roger, președintele uniunii, urma să confirme faptul că Simliya fusese botezat în închisoare în timp ce își ispășea pedeapsa după ce fusese condamnat pentru viol în anul 2006.
Monteiro nu știa povestea omului. L-a invitat pe Simliya la biserică, l-a prezentat prezbiterilor comunității și a plecat acasă.
După câteva săptămâni, Simliya a revenit la sediul uniunii pentru a-l saluta. Monteiro l-a întrebat ce mai face, iar Simliya i-a spus aceeași poveste despre lipsa unui loc de muncă, a banilor și a mâncării.
„Este adevărat, viața poate fi dificilă”, i-a spus Monteiro, „dar Dumnezeu va purta de grijă.”
În săptămânile care au urmat Simliya a mai trecut de câteva ori pe acolo, într-o zi spunându-i lui Monteiro că fusese în închisoare.
„Nu am încercat să aflu ce se întâmplase”, își amintea mai târziu Monteiro. „I-am spus,’Acum că ești liber, concentrează-te și lucrează pentru a începe o viață nouă. Cu ce te ocupi?’”
„Sunt taximetrist”, a spus Simliya.
„Ai permis de conducere?”
„Da.”
„Îl pot vedea?”
„Nu, nu îl am cu mine. Îl voi aduce data viitoare”, a spus Simliya.
După câteva zile, Simliya a spus că permisul îi fusese furat.
„Caută copia”, i-a spus Monteiro.
Simliya a adus în discuție un alt subiect. A spus că Bruno Amah, un credincios al Bisericii Adventiste, se oferise să îl ajute să cumpere o mașină ce costa aproximativ 800.000 de franci central-africani (aproximativ 1.600 de dolari), își amintește Monteiro.
„M-a rugat să vorbesc cu acest frate pentru a-l ajuta. Nu îl cunosc personal [pe Amah], dar vorbisem cu el la telefon pentru a ajuta [un student la teologie]”.
Din birou, Simliya l-a sunat pe Amah pe telefonul mobil și i-a dat telefonul lui Monteiro. Amah a confirmat faptul că îl cunoștea pe Simliya. Monteiro i-a transmis rugămintea, iar Amah a răspuns „Dacă pot, îl voi ajuta”, relatează Monteiro.
După câteva săptămâni, Simliya l-a sunat pe Monteiro pentru a-l întreba dacă are știri de la Amah, dar nu erau.
Lunile au trecut, din august în martie 2012, fără ca Monteiro să mai vorbească cu Simliya. Marți, 13 martie 2012, Simliya a venit la sediul uniunii, dar Monteiro i-a spus recepționerei „Nu, sunt foarte ocupat.” Cu toate acestea, a vorbit puțin cu Simliya la telefon, acesta folosind telefonul recepționerei, aflat în hol. Monteiro i-a mulțumit pentru că a venit, dar i-a spus că în acea zi era foarte ocupat.
În arest
După două zile, în 15 martie, poliția a dat buzna în casa lui Monteiro în jurul orei 20:30 și l-a arestat în fața familiei, spunându-i că a fost implicat într-o crimă.
„Este o greșeală”, a spus Monteiro.
Un polițist a răspuns, „Nu sunteți dl. Monteiro?”
„Ba da”, a răspuns el, „dar implicat într-o crimă? Nu.”
L-au dus la poliție, acolo unde l-a întâlnit pe Simliya. Monteiro a fost întrebat dacă îl cunoștea. El a spus că îl cunoștea, după care a povestit poliției despre scurtele lor convorbiri.
După trei zile, un polițist i-a spus lui Monteiro „I-ai încredințat [lui Simliya] o misiune.”
Monteiro a întrebat, „Ce misiune? Am o singură misiune pe care o îndeplinesc de 40 de ani. Sunt pastor, iar misiunea mea constă în predicarea evangheliei.” 
Un comandant de poliție a spus, „Ai comandat sânge uman.”
Poliția l-a reținut pe Monteiro timp de 14 zile în stația de poliție, într-o celulă de 24 m², fără fereastră. În cea mai mare parte a timpului a fost ținut dezbrăcat.
În 28 martie a fost adus în fața tribunalului. În urma anchetelor desfășurate în casa, biroul și biserica pe care o frecventa nu s-a descoperit nicio dovadă. Avocatul lui a cerut respingerea cazului, dar judecătorul a respins cererea și nu i-a dat dreptul de a fi eliberat pe cauțiune.
De atunci se află în închisoare.
„E dificil de aflat ce se află cu adevărat în spatele tuturor acestor lucruri”, a spus Graz, directorul departamentului pentru relații oficiale al Bisericii.
Citeste al doilea articol al acestei serii!
ANN
 

Source: InfoAdventist

Leave a Reply