In inchisoare, Monteiro isi doreste pace – pentru Biserica si pentru guvernul togolez

Închisoarea civilă din Lomé este încinsă și ticsită. Este în aer liber, ca un bazar aglomerat, dar fără magazine. Deținuții dorm 80 într-o celulă, unul lângă altul. Dacă plătesc pot dormi într-o celulă doar cu 26 de alți deținuți.
Din când în când, pastorul António Monteiro se bucură de luxul de a dormi pe saltea.
„Nu știu câți oameni ai rezista o zi acolo”, a spus John Graz, directorul departamentului Relații Oficiale și Libertate Religioasă al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, după ce l-a vizitat pe Monteiro în închisoare.
„Este aglomerată, murdară, igiena e aproape inexistentă”, spune Graz. „Nici nu vreau să îmi imaginez cum arată baia.”
În luna mai, blogul „Citizens Movement for Truth” a publicat fotografii în urma ploilor abundente, închisoarea fiind inundată. Deținuții stăteau în apă până la glezne.
Aceasta a fost casa lui Monteiro timp de aproape 500 de zile. El și ceilalți adventiști – Bruno Amah, Beteynam Raphael Kpik Sama și Kpatcha Simliya, trăiesc în acest mediu în așteptarea fixării datei procesului sau a eliberării.
 Monteiro crede că într-o zi coșmarul se va sfârși – „atunci când Dumnezeu va considera că e momentul potrivit”, spune el. Deocamdată, Monteiro spune că e preocupat de sănătatea deținuților – 1.000 de persoane sunt înghesuite într-o unitate creată pentru 600.
Într-un editorial din 18 iunie al ziarului local La Symphonie se preciza: „Dacă crede informațiile referitoare la continua degradare a sănătății majorității acestor deținuți, există teama că, unul câte unul, vor muri.”
Soțiile lui Monteiro și Amah îi vizitează o dată pe zi pentru a le aduce mâncare. Plătesc 2 dolari de fiecare dată când intră în închisoare.
Credincioșii adventiști din țară s-au rugat împreună cu Biserica mondială pentru eliberarea lor, dar nu pot face prea multe pentru a ajuta.
Lucrarea Bisericii Adventiste a început în Togo în 1956 cu un colportor adventist, Georges Vaysse, potrivit Enciclopediei Adventiste. În 1964, un misionar din Coasta de Fildeș a fost trimis pentru a lucra cu micul grup de credincioși adventiști.
Astăzi există aproximativ 6.000 de credincioși adventiști în țara cu aproximativ 7,1 milioane de locuitori. Aproximativ 30% din populație este creștină, 20% este musulmană, iar aproximativ 50% are credințe indigene.
Multe dintre acele credințe indigene îi includ pe animiști și pe cei ce practică Voodoo, deseori folosindu-se în cadrul ceremoniilor părți de animale și sânge.
Monteiro este acuzat de crimă și conspirație în operarea unei rețele de trafic de sânge. Diplomați, ambasadori și conducători ai Bisericii Adventiste sunt perplecși de modul în care poliția și oficialii guvernamentali i-au putut confunda pe adventiști cu cei ce folosesc sânge în cadrul ceremoniilor religioase.
„Aceste practici sunt necunoscute în biserica noastră”, a spus Guy Roger, Președintele Uniunii de Misiuni Sahel și șeful lui Monteiro.
Conducătorii Bisericii spun că în Togo există  o lipsă a înțelegerii Bisericii Adventiste și a practicilor ei.
Potrivit unui raport al poliției din 22 martie 2012, Comandantul Șef Gaté N’Zonou l-a întrebat pe Monteiro de ce acuzatorul său, care suferă de instabilitate mentală, a spus că sângeleeste folosit în ceremonii adventiste.
„Fiind adventist ca dumneavoastră,dl.Simliya confirmă faptul că în biserica dumneavoastră sângele are puterea de a le oferi oamenilor bogății și noblețe. Ce spuneți?” Îl întrebă pe Monteiro?
„Nu știu nimic despre acest lucru, deoarece Biserica noastră are la bază Biblia”,a spus Monteiro.
John Graz, directorul departamentului relații oficiale,a spus că acuzația este„neobișnuită”.Pentru el, o lecție pe care trebuie să o învățăm, constă în faptul că Biserica Adventistă trebui să își îmbunătățească imaginea și relații publice din întreaga lume.
În unele părți ale lumii Biserica Adventistă este mică, fiind identificată în mod incorect cu o sectă sau un cult”, a spus Graz. „Din păcate, nu s-a făcut mult pentru a schimba acea percepție în multe locuri. De aceea, prioritățile conducătorilor bisericii trebuie să se adapteze.   
„Avem o responsabilitate”,a spus Graz. Aceasta este una dintre lecțiile pe care trebuie să le învățăm din această situație – trebui să susținem eforturile din domeniul relațiilor oficiale și al comunicării în toată lumea. Trebuie să cunoaștem lideri ai guvernelor și ai altor denominațiuni și avem nevoie de o prezență regulată în media. Cultivarea izolării nu a fost niciodată o strategie bună pentru minorități.”
Într-adevăr, câțiva dintre liderii Bisericii au simțit că guvernul togolez au ales în mod arbitrar oamenii pe care să îi învinovățească de omorârea mai multor tinere femei în mai 2011.
Gibert Wari, Președintele Diviziunii Africa Centrală și de Vest a denominațiunii, a fost citat într-o știre ANN din 27 septembrie 2012 spunând: „La început am putut observa faptul că guvernul credea că are de-a face cu o biserică mică, dar acum, cu acest nivel de susținere și mobilizare, văd că Biserica Adventistă este o biserică prezentă în toată lumea.”
Oficialii din Capul Verde – țara natală a lui Monteiro – și-au făcut publice planurile pentru continuarea eforturilor diplomatice pentru eliberarea lui Monteiro. Președintele Capului Verde Jorge Carlos Fonseca trimite un ambasador în Togo doar pentru acest caz, potrivit unui anunț din 9 iulie 2013.
În 27 iulie, Biserica mondială va organiza, din nou, la nivel mondial, o zi de rugăciune pentru eliberarea lui Monteiro. Zeci de mii de biserici locale intenționează să își manifeste suportul pentru ceea ce va marca împlinirea a 500 de zile de la arestare.
Indiferent de rezultate, conducătorii adventiști din Togo spun că credincioșii adventiști sunt nerăbdători să continue să slujească comunitatea, organizând evenimente de consiliere pentru tineri și ajutarea celor în nevoie prin activități caritabile.
„Am vrea să ne împăcăm cu guvernul togolez după ce Monteiro este eliberat din închisoare”, a spus Roger. „Dar deocamdată vrem doar să îl vedem afară.”
Pentru mai multe informatii viziteaza www.pray4togo.com
ANN
 

Source: InfoAdventist

Leave a Reply