Din Ucraina, credinciosii adventisti spun povestiri pline de speranta

By anamaier@adventist.ro (Anamaria Maier) Credincioșii adventiști din Estul Ucrainei pot spune povești pline de groză și moarte dar, mai important, spun ei, credința lor a crescut pe măsură ce s-au sprijinit pe Isus și le-au împărtășit pacea Lui și vecinilor.
Sute de adventiști au fugit de violențele ce se presupune a fi ucis mai mult de 1.000 de persone după ce rebelii pro-ruși au ocupat părți ale regiunilor Donetsk și Luhansk din Estul Ucrainei, în luna aprilie.
Cu toate acestea, pastorii adventiști și numeroși credincioși au rămas în comunitățile lor, ajutându-și vecinii, răspândind literatură religioasă și chiar botezând noi credincioși.
Niciunul dintre cei 3.500 de adventiști care locuiesc în Estul Ucrainei nu a fost ucis sau rănit, și o singură biserică a fost grav afectată – chiar dacă clădirile vecine au fost distruse, spun liderii bisericii.
„Mulțumim Domnului, nu am primit niciun raport cu privire la moartea vreunui credincios adventist în timpul conflictului”, a spus Guillermo Biaggi, Președinte al Diviziunii Euro-Asia, din care fac parte Ucraina și multe alte țări ce au aparținut fostei Uniuni Sovietice.
„Cu toate acestea, plângem împreună cu familiile care și i-au pierdut pe cei dragi”, a spue Biaggi. „Și continuăm să facem tot ce putem pentru a ajuta populația din Estul Ucrainei și ne rugâm pentru soluționarea pașnică a conflictului.”
Nu se cunoaște exact numărul adventiștilor care au părăsit Estul Ucrainei. Dar Misiunea Ucraina de Est a evacuat aproximativ 180 de persoane care i-au cerut ajutorul.
În ultimele zile, misiunea a început evacuarea adventiștilor din Donetsk, capitala regională în care locuiesc 1,01 milioane de persoane, ca și din Luhansk și Horlivka, în urma izbucnirii violențelor în acele orașe. Cel puțin 30 de credincioși au cerut ajutorul bisericii, au spus liderii Misiunii.
Anterior, aproximativ 150 de credincioși adventiști au fost evacuați din Kramatorsk (cu o populație de 181.025 de locuitori) și Sloviansk (cu o populație de 129.600 de locuitori). 54 dintre aceste persoane – 45 de copii și 9 adulți – au fost trimise la un sanatoriu adventist din regiunea Dnipropetrovsk, acolo unde au fost găzduiți timp de 20 de zile.
Alți credincioși au fost găzduiți în biserici sau în cămine adventiste din alte zone ale Ucrainei sau din Rusia.
Adventiștii ruși au părăsit, de asemenea, Estul Ucrainei, trecând granița în Rusia.
În ciuda ostilităților, 34 de persoane au fost botezate în ultimele șase luni în Estul Ucrainei, inclusiv trei bărbați în Luhansk, în 13 iulie.
După botezul din 13 iulie, bărbați înarmați i-au oprit pe adventiști și le-au cerut actele, după care li s-a permis să plece, au spus liderii bisericii.
Găsind bunătate în conflict
În timp ce mulți oameni ar putea considera circumstanțele din Estul Ucrainei groaznice, pastorii adventiști și alți credincioși au spus că au fost martorii multor lucruri bune.
„Atitudinile față de biserică, Dumnezeu și slujire se schimbă. Numeroși oameni au început să privească diferit credința”, a spus un reprezentant al Misiunii Ucraina de Sud într-o declarație transmisă prin e-mail.
„Bisericile organizează întâlniri de rugăciune, uneori zilnic”, se preciza în declarație. „Credincioșii adventiști au devenit mai sensibili la nevoile și problemele celorlalți. Se susțin și se încurajează unii pe alții. Au devenit mai deschiși față de Dumnezeu și mai receptivi față de adevărul Său.”
În plus, oameni care nu mai veneau la biserică s-au întors, iar oameni noi vin la serviciile de închinare din Sabat.
Misiunii îi lipsesc veniturile pentru a acoperi cheltuielile mari cauzate de conflict, dar credincioșii au devenit mai generoși, în ciuda resurselor limitate. Darurile au crescut după izbucnirea conflictului, chiar atunci când Misiunea avea nevoie de fonduri suplimentare pentru asistarea credincioșilor afectați.
Printre cheltuielile neprevăzute s-a numărat și suma de 8.500 de dolari folosită pentru acoperirea nevoilor de bază ale pensionarilor adventiști din Kramatorsk și Sloviansk, atunci când pensiile de la stat nu au sosit.
„În tot acest timp, credincioșii nu s-au oprit din distribuirea de publicații și invitarea oamenilor să se întoarcă la Dumnezeu și să meargă la biserică”, a spus reprezentantul Misiunii.
Rezultatul i-a surprins pe liderii bisericii.
În ziarul Comoara eternă, era inclus un număr de contact pe care se primea, în medie, un apel pe lună. După începerea conflictelor s-ar primit între șase și opt apeluri pe săptămână, prin numeroase dintre acestea cerându-se copii ale rugăciunii Tatăl nostru sau ale Psalmului 91, care descris siguranța găsită în în prezența lui Dumnezeu.
Îm Mariupol, un oraș cu o jumătate de milion de locuitor, atât de mulți oameni participă acum la serviciile de închinare, încât liderii bisericii au nevoie de scaune suplimentare. Biserica asistă, de asemenea, 11 persoane care au părăsit alte orașe în care conflictele erau mai intense.
Chiar și credincioșii au vorbit despre modul în care credința lor a crescut.
Olga, care frecventa biserica din Kramatorsk împreună cu aproximativ 25 de persoane înainte ca orașul să revină recent sub controlul conducerii centrale a Ucrainei, a spus în cadrul unui serviciu de închinare: „Mă gândeam să nu vin la biserică după bombardamentele de azi-noapte, dar soțul meu, care nu este adventist, mi-a spus: „Te-ai rugat. De ce te temi?”
Chiar și în cel mai întunecat Sabat, nouă persoane au reușit să ajungă la biserică.
„Am simțit puterea rugăciunii, am înțeles importanța căinței, și ne-am rugat în fiecare zi cu frații și cu surorile noastre, ca și cu vecinii, în subsoluri, în timpul bombardamentelor”, a spus Tamara, o credincioasă adventistă.
Rugăciuni pentru pace
Viața își reia cursul normal în Kramatorsk și Sloviansk, după ce guvernul a recâștigat în ultimele zile controlul în regiune. Dar credincioșii adventiști nu vor uita curând experiențele de coșmar trăite în subsoluri și în beciuri, uneori mai multe zile la rând fără electricitate, gaz și apă.
Unul dintre credincioșii din Sloviansk a povestit cum se ducea în grădina de legume cu puțin timp înainte ca forțele ucrainiene să recucerească orașul în care locuiește, și a auzit sunetul unui proectil. S-a ascuns repede în spatele unei magazii, după care a văzut o explozie orbitoare distrugând locul în care fusese în urmă cu câteva momente.
Clădirea bisericii din Sloviansk a supraviețuit, de asemenea, violențelor, deși bubuiturile bombelor a făcut imposibilă ascultarea predicii din Sabat, credincioșii îngenunchind și rugându-se până la sfârșitul serviciului de închinare, a spus pastorul Andrew V. Orlovsky.
Biserica a fost afectată doar la sfârșitul lunii mai, atunci când atacatori necunoscuți au intrat pe geam și au furat echipamentul pentru satelit și aparatura de bucătărie. Aceștia au fugit dărâmând o ușă.
Singurele pagube înregistrate în bisericile adventiste au fost geamurile sparte, au spus liderii bisericii. În unele orașe au fost distruse blocuri întregi de apartamente, singura clădire rămasă în picioare fiind biserica adventistă, cu geamurile sparte.
Scene similare au avut loc în blocurile de apartamente și casele în care locuiesc adventiști. Structurile din apropiere au fost distruse, dar casele credincioșilor adventiști sunt intacte, spun liderii.
Biaggi, Președintele Diviziunii Euro-Asia, a spus că amploarea daunelor din Misiunea Ucraina de Est, în care există 72 de biserici, este încă neclară, și că aștepta raportul final.
„Și noi facem planuri pentru a căuta suportul financiar pentru a-i ajuta să repare bisericile afectate”, a spus el.
Comitetul Executiv al diviziunii, împreună cu ADRA, a aprobat de curând un plan de acțiune pentru Estul Ucrainei.
În plus, personalul de la sediul diviziunii, aflat în Moscova, amintesc zilnic Estul Ucrainei în timpul momentelor de închinare de dimineață și în timpul întâlnirii de rugăciune speciale dinainte de prânz, a spus Biaggi.
„Ne rugăm pentru pace în regiune și pentru ca Domnul să aline cu grija și compasiunea sa infinită acele familii care au pierdut persoane dragi, în mod deosebit după primirea veștii prăbușirii avionului Malaysia Airlines”, a spus el.
Istorisiri din timpul conflictului
Toți cei din Estul Ucrainei au fost afectați de cele trei luni de conflicte, iar pastorilor le-a fost deosebit de dificil să se întâlnească cu congregațiile.
Lev P. Vertylo, Președintele Misiunii Ucraina de Est, a trebuit să treacă prin 16 puncte e control în timpul unei călătorii întreprinse recent pentru a verifica situația bisericilor. Oameni înarmați de la 10 dintre aceste puncte de control au îndreptat arma înspre el, cerând bani sau arme.
Asupra lui Ruslan M. Demchun, pastor a două biserici din orașele Kreminna și Rubizhne, s-au tras focuri de armă în timp ce mergea printr-o pădure pentru a ajunge la un serviciu de închinare ce avea loc în Rubizhne. Demchun, care a decis să meargă după ce a auzit că nu putea călători cu mașina, a scăpat nevătămat.
„După ce a ajuns în Rubizhne a stat împreună cu credincioșii de acolo timp de trei zile, încurajându-i, îndemnându-i și rugându-se cu ei”, se preciza în declarația Misiunii.
Pe parcursul ultimelor trei luni trei alți pastori au fost reținuți și interogați de oameni înarmați înainte de a fi eliberați, au spus liderii locali.
Adventiștii ce aveau mașini s-au confruntat cu restricții foarte serioase care le limitau libertatea de mișcare.
Oameni înarmați au încercat să ia mașina unui pastor din orașul Donetsk și erau în procesul îndepărtării plăcuței de înmatriculare, când câțiva trecători au intervenit și le-au cerut să plece, au spus liderii locali.
Un alt grup de oameni înarmați a încercat să confiște o camionetă ce aparținea unui pastor din Luhansk, dar s-au răzgândit în mod inexplicabil.
Cu toate acestea, o credincioasă adventistă din Kramatorsk și-a pierdut nepotul în vârstă de 32 de ani după ce oameni înarmați au încercat să îi ia într-o noapte mașina, a spus pastorul bisericii locale. Nepotul a opus rezistență și a fost împușcat în piept și în picioare. Fără nicio ambulanță în oraș, omul a murit lăsând în urmă o soție și un copil.
De la începutul conflictului, toate serviciile divine din Estul Ucrainei încep și se termină cu rugăciuni pentru pace, pentru familiile celor uciși și răniți, și pentru salvarea celor dragi, au spus reprezentanții Uniunii Ucraina de Est.
Câțiva credincioși adventiști au experiențe remarcabile.
Un pastor pensionar, Ivan Gaina, dormea la subsolul blocului în care locuia, în centrul orașului Kramatorsk, când o explozie a spart toate ferestrele apartamentului său de la etajul 5. Cam în același timp, trei proiectile au aterizat în apartamentul din apropiere ce aparținea fiicei sale și soțului ei, spărgând geamurile și distrugând pereții. Trei zile mai târziu, Gaina și familia sa au părăsit orașul.
Tot în Kramatorsk, un cuplu de pensionari ce locuia într-o casă au ieșit într-o dimineață din pivnița transformată în adăpost pentru a găsi cinci cratere mari cauzate de rachete BM-21 în ceea ce a fost odată grădina lor de legume. Ferestrele caselor erau, de asemenea, sparte, iar acoperișul era afectat. Dar pagubele erau relativ minore. Câteva dintre casele vecinilor lor arseseră în întregime.
Deși credincioșii adventiști au spus că Îi mulțumeau lui Dumnezeu pentru harul său, aceștia au spus că îi asistă în mod activ pe cei ce suferă și se roagă mai mult decât oricând, inclusiv pentru bărbații înarmați care controlează încă părți din Estul Ucrainei.
„În calitate de lideri, pastori și credincioși adventiști”, a spus Biaggi, „vrem să urmăm sfatul lui Hristos de și apelul minunat găsit în faimosul Său discurs de pe munte: „Ați auzit că s-a zis: „Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău.” Dar eu vă spun: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blastămă, faceți bine celor ce vă urăsc, și rugați-vă pentru cei ce vă asupresc și vă prigonesc, ca să fiți fii ai Tatălui vostru care este în ceruri”.
Un pastor abia scapă cu viață din bombardamentele din Estul Ucrainei
A fost afectată grav prima biserică adventistă în timpul luptelor din Estul Ucrainei, dar pastorul acesteia și soția lui, care se adăpostiseră la subsolul clădirii, au scăpat ca prin urechile acului fără nicio rană, au spus joi oficialii bisericii.
Mica biserică din Debaltseve, un oraș cu 26.000 de locuitori din regiunea Donetsk din Estul Ucrainei, a fost lovită în noaptea de duminică, 27 iuie, în timp ce forțele guvernului ucrainean recuperau orașul de la separatiștii pro-ruși.
Unda de șoc a unui proiectil ce a explodat a dus la dărâmarea tavanului bisericii și a lăsat crăpături adânci în pereți, au spus reprezentanții Misiunii Ucraina de est. Un proiectil a căzut, de asemenea, în biserică, dar nu a explodat.
Andrew McChesney/ Adventist Review

Source: InfoAdventist

Leave a Reply