Ce s-a facut pentru eliberarea lui Monteiro

În noaptea în care a fost arestat António Monteiro, șeful lui, Președintele Uniunii de Misiuni Sahel Guy Roger, a mers împreună cu niște colegi la poliție pentru a afla motivul. Spre surprinderea lor, au fost arestați și le-au fost confiscate cheile și mașinile fără a li se oferi vreo explicație.
Au fost eliberați după două ore, iar Roger a contactat un avocat în dimineața următoare. Monteiro a fost acuzat de crimă, complicitate și asociere criminală. 
„Am trecut printr-un adevărat coșmar”, i-a scris Roger într-un email consilierei juridice a Uniunii Sahel, Yovo Sika Adjete. „Ni s-a spus doar că [Monteiro] a fost arestat în urma unei inverstigații și că reținerea noastră a făcut, de asemenea, parte din acea investigație.
„Vă rog să aflați motivul reținerii lui”, a scris Roger.
Așa au început încercările de a-l elibera pe Monteiro ce continuă de aproape 500 de zile.
Conducătorii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și ambasadori ai diferitelor țări au întreprins eforturi diplomatice în Togo, în Europa și la Națiunile Unite, în New York. Avocații locali au încercat să facă numeroase apeluri. Cu toate acestea, Monteiro, care a venit în Togo din Capul Verde pentru a sluji ca misionar creștin, rămâne în închisoare. Alți trei credincioși adventiști sunt, de asemenea, în închisoare, ca și o a cincea persoană care s-a oferit să dea poliției informații ce ar contribui la eliberarea lor.
A doua zi, 16 martie 2012, Roger a aflat că și credinciosul adventist Bruno Amah a fost arestat în același caz. Atât Monteiro cât și Amah încercaseră să ajute un om pe nume Simliya care, potrivit examinului medico-legal, suferea de instabilitate mentală.
În zilele următoare Roger i-a informat pe colegii de la sediul Diviziunii Africa Centrală și de Vest a Bisericii Adventiste aflat în Abidja, Coasta de Fildeș, și pe cei de la sediul denominațiunii din Silver Spring, Marylad, Statele Unite. El a scris și celei mai apropiate ambasade a Capului Verde aflată în Dakar, Senegal.
Roger a anunțat două zile e post și rugăciune pe teritoriul uniunii, începând de joi, 22 martie.
Timp de câteva luni, Biserica Adventistă a ales să păstreze apelurile și eforturile diplomatice departe de atenția publicului.
„Atunci am ales acea tactică din respect pentru conducerea țării și pentru siguranța credincioșilor adventiști din țară”, a spue John Graz, directorul departamentului Relații Oficiale și Libertate Religioasă din cadrul Bisericii Adventiste mondiale.
Avocata lui Monteiro, Yawa Sika Yovo, a spus că în 28 martie i-a cerut judecătorului să respingă cazul. Cererea ei a fost întâmpinată cu tăcere, a spus ea.
Ea și avocatul lui Amah, Afoh Katakiti, au mers la Minsterul Justiției în data de 21 iunie. Ministrul, a spus ea, a promis să se uite peste dosar. Nu s-a întâmplat nimic, și au înaintat cazul Curții de Apel din Lomé.
În 6 iulie, curtea a dat o decizie prin care se afirma că „Documentele nu oferă un temei pentru a demonstra inocența lui.Trebuie să rămână în închisoare.”
Yovo a continuat să facă apeluri, însă fără niciun rezultat. Indignată, în 7 august, la aproape cinci luni după arestarea lui Monteiro și Amah, i-a scris Președintelui statului Togo, Faure Gnassingbé: „Această decizie scandaloasă este o nedreptate gravă și inadmisibilă, clienții noștri fiind nevinovați deoarece nu există nicio dovadă care să indice faptul că ar fi vinovați.”
Cu câteva săptămâni în urmă, în 25 iulie, Ganoune Diop, reprezentantul Bisericii Adventiste la Națiunile Unite, se întâlnise cu Ambasadorul statului Togo la ONU Menan Kodjo. Kodjo a spus că va analiza cazul, a declarat Diop. Într-o scrisoare adresată lui Kodjo, Diop i-a mulțumit pentru faptul că analiza problema, subliniind și faptul că Biserica Adventistă mondială dorea să respecte procedurile guvernamentale: „Nu dorim să aducem înaintea comunității internaționale a experților sistemul juridic al țării pe care Excelența Voastră o reprezentați într-un mod atât de eficient.”
În luna septembrie, președintele statului Togo și cel al Capului Verde au vorbit despre caz în timp ce se aflau la Adunarea Generală a ONU, potrivit unei postări din 9 iulie 2013 de pe pagina de Facebook a Președinției Capului Verde.
„Am încercat să îi stârnesc interesul cu privire la această problemă”, a declarat Președintele Capului Verde Jorge Carlos Fonseca referindu-se la întâlnirea sa cu Președintele statului Togo Faure Gnassingbé. „I-am spus că nu doream să influențez în vreun fel justiția togoleză, dar publicul din Capul Verde este interesat de această problemă și că mi-ar plăcea ca tot ceea ce urma să se întâmple să aibă loc într-un mediu în care se asigură siguranța apărării.”
 În 5 septembrie 2012, două persoane de la sediul Bisericii mondiale au mers în Togo. Graz, directorul pentru probleme oficiale, și consilierul general asociat Todd McFarland s-au întâlnit cu Yovo și i-au vizitat pe Monteiro și Amah în închisoare. Au citit și raportul medico-legal întocmit de Dr. Tchangai Tchatcha, în care se preciza că se cunoștea faptul că cel ce îl acuzase pe Monteiro suferea de instabilitate mentală și că dăduse poliției numele așa-numiților complici după ce fusese bătut în timp ce era în custodie. Raportul le-a oferit o rază de speranță.
„Eram sigur că urma să fie eliberat înainte de vizita lui Ted Wilson”, a spus mai târziu McFarland vorbind despre președintele Bisericii mondiale care l-a vizitat pe Monteiro în închisoare în 12 noiembrie.
Biserica a acționat și printr-un reprezentant al Asociației Internaționale pentru Apărarea Libertății Religioase din Europa, care s-a întâlnit cu oficiali togolezi la biroul Națiunilor Unite din Geneva, Elveția, și cu alți oficiali de la Uniunea Europeană din Bruxelles, Belgia.
Cu toate acestea, nu s-a întâmplat nimic, în ciuda eforturilor diplomatice întreprinse pe tot parcursul verii și la începutul toamnei.
Atunci Biserica Adventistă a hotărât să facă problema publică. ANN a publicat prima știre despre această situație în 27 septembrie.
În 20 noiembrie s-a format un grup de lucru pentru acest caz la sediul Bisericii mondiale. În aceeași zi, președintele Bisericii mondiale Ted N. C. Wilson a făcut apel la o zi internațională de rugăciune în 1 decembrie.
 „Aceștia sunt credincioși adventiști nevinovați acuzați pe nedrept și pledăm înaintea lui Dumnezeu pentru a interveni astfel încât aceștia să se poată întoarce la familiile lor și să își continue lucrarea”, a spus Wilson.
În 29 noiembrie Roger, Președintele Uniunii de Misiuni Sahel, a susținut o conferință de presă în Lomé, amplificând campania mondială pentru ziua de rugăciune.
Cei doi bărbați sunt „privați de libertate și reținuți într-o închisoare din Lomé fără vreo dovadă a vinovăției lor, fără vreo dovadă sau indiciu al relației apropiate sau îndepărtate cu acest caz”, a spus Roger unui grup de reporteri. „Biserica Adventistă nu poate rămâne indiferentă față de ceea ce pare a fi o gravă eroare judiciară”. 
În 1 decembrie zeci de mii de biserici adventiste din întreaga lume s-au rugat în timpul seviciului de închinare pentru Monteiro și celelalte personae aflate în închisoare. 
În acel moment, mai mult de 7 milioane de utilizatori de Twitter auziseră despre hashtag-ul campaniei #Pray4togo și aproximativ 15.000 de persoane semnaseră o petiție online pe Changge.org.
Biserica a organizat o campanile de scris felicitări de Crăciun pentru a-și arăta susținerea. Monteiro a primit mai mult de 1.000 de felicitări, au spus conducătorii Bisericii.
La începutul anului s-a întâmplat ceva ce părea să indice faptul că în 29 ianuarie va avea loc un proces, dar mai târziu a fost anulat.
Diop, reprezentantul Bisericii la ONU, a mers în luna februarie în Togo, întâlnindu-se cu Primul Ministru. Diop a declarat că în timpul întâlnirii Primul Ministru Kwesi Ahoomey-Zunu l-a chemat pe Ministrul Justiției și l-a întrebat dacă îl putea primi pe Diop în cursul zilei.
„I-am spus Minstrului Justiției și Primului Ministru că nu încercăm să ocolim sistemul judiciar togolez sau să cerem vreo favoare”, își amintește Diop. „Încercam doar să cerem ca acest caz să fie rezolvat deoarece era un caz de reținere arbitrară.”
În 18 aprilie, Biserica Adventistă a lasat un material video despre familia lui Monteiro, îndemnând mai mulți oameni să semneze petiția online.
În luna martie, conducătorii Bisericii au anunțat că tocmai fusese respins cel de-al treilea apel pentru eliberarea lui Montero.
Citește al patrulea articol al acestei serii!
ANN

Source: InfoAdventist

Leave a Reply