Biserica Adventista lanseaza un nou program de renuntare la fumat

By anamaier@adventist.ro (Anamaria Maier) Imaginați-vă un loc pentru fumat lângă Biserica Adventistă pe care o frecventați.
Cel ce stă lângă dumneavoastră trebuie să se gândească, de asemenea, la locul pentru fumat deoarece tocmai s-a furișat afară în timpul predicii din Sabat.
Se întoarce după câteva minute, cu mirosul puternic de tutun ce a rămas în constumul său închis la culoare.
Îi zâmbiți și continuați să ascultați predica.
Ce mare lucru!
Acest scenariu face parte din versiunea 2 a Breathe-Free (Respiră liber), un nou program de renunțare la fumat lansat de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea în cadrul Conferinței de Sănătate ce a avut loc în Geneva, Elveția. Programul își bazează speranțele pentru succes pe o combinație de cercetări științifice, un site cu resurse gratuite și relațiile personale pe care participanții le dezvoltă în timpul programului.
Și nu costă nimic.
„Este gratuit. Va fi întotdeauna gratuit”, a spus Daniel Handysides, care a petrecut trei ani dezvoltând Breathe-Free 2 și l-a testat în Emiratele Arabe Unite.
Programul se bazează pe Breathe-Free, dezvoltat de Biserica Adventistă în urmă cu mai mult de două decade, și Planul de cinci zile pentru a renunța la fumat, inițiat în 1959.
Dar folosește o abordare complet nouă, deoarece atitudinile cu privire la fumat s-au schimbat drastic în ultimii ani, a spus Handysides, profesor asistent de sănătate la Universitatea Loma Linda. Spre deosebire de ultimele decade, fumătorii de astăzi nu trebuie convinși de faptul că tutunul este dăunător și nu mai pot fi speriați sau convinși să renunțe prin argumente, a spus el.
„Nu găsești niciun fumător în lume care să nu știe că țigările pot cauza cancerul”, a spus el în cadrul unui interviu acordat într-o pauză a conferinței din Geneva. „Deci modelul nostru de seminar și teamă nu funcționează.”
Acest lucru însemna că era nevoie de alte metode pentru a-i asista pe fumători, iar Breathe-Free 2 se concentrează în mod deosebit asupra relațiilor personale. În timp ce programul are o versiune „fă-o tu însuți”, acesta îi încurajează pe fumători să se alăture grupului local în cadrul căruia pot primi susținere emoțională și, aspect deosebit de important, să își facă noi prieteni.
„Dacă fumezi și prietenii tăi, de asemenea, fumează, înseamnă că trebuie să renunți la întregul cerc de prieteni”, a spus Handysides. „Este o pierdere imensă.”
Pot exista numeroase circumstanțe care îl determină pe un fumător care se luptă să renunțe să aprindă țigara, dar prezența altor fumători, în mod deosebit dacă aceștia sunt prieteni apropiați, este o tentație aproape irezistibilă. Desigur, nimeni nu dorește să își piardă prietenii, iar Breathe-Free 2 îi invită pe fumători să își aducă prietenii și să lege noi prietenii. Prietenii noi pot include facilitatorul local al programului și alți membri ai grupului Breathe-Free 2.
Fumatul „la ușa” bisericii
Mulți oameni care au renunțat la fumat au avut succes doar după 7-10 încercări, iar din acest motiv este importantă crearea unui spațiu în care pot fuma lângă biserică, a spus Handysides.
„Unul dintre obiectivele mele este de a crea un loc de fumat lângă fiecare dintre bisericile noastre”, a spus el. „Oamenii ar trebui să se poată simți confortabil atunci când vin într-o biserică adventistă de ziua a șaptea chiar dacă sunt fumători.”
„Nu vrem ca ei să fie fumători”, a spus el. „Dar ar trebui să îi acceptăm acolo unde sunt, și să fim gata să colaborăm cu ei pentru a se putea schimba și a avea un stil de viață mai sănătos.”
Biserica la care merge Handysides la Universitatea Loma Linda nu are un loc pentru fumat. În întegul campus fumatul este interzis.
Handysides a spus că înțelege faptul că unele biserici ar putea BALK la ideea de a avea locuri pentru fumat, iar propunerea lui, într-un sens, era mai mult metaforică. „Mă refer mai mult la o schimbare de atitudine pentru a le permite fumătorilor să vină în facilitățile bisericii fără a fi judecați”, a spus el.
Deși sunt rare, există biserici adventiste care au creat locuri pentru fumători. De exemplu, biserica adventistă New Hope din Fulton, Maryland, a avut timp de mulți ani o scrumieră lângă intrarea principală. Un membru al bisericii a spus că nu a văzut pe nimeni folosind-o de când s-a alăturat bisericii, în urmă cu șapte ani, dar liderii bisericii le vorbesc despre ea vizitatorilor care vin pentru prima dată, spunând, în parte: „Nu vrem ca cineva care se luptă cu dependența de nicotină să simtă că nu este binevenit.”
Cum a început Breathe-Free 2
Breathe-Free 2 a început atunci când Universitatea Loma Linda i-a cerut lui Handysides să coordoneze programul Breathe-Free la liceul militar din Abu Dhabi, unul dintre Emiratele Arabe Unite. Universitatea l-a abordat pe Handysides după ce o organizație neguvernamentală, International Commission for the Prevention of Alcoholism and Drug Dependency (Comisia Internațională pentru Prevenirea Dependenței de Alcool și Droguri), i-a cerut organizarea programului.
Handysides a scris Conferinței Generale, sediul mondial al Bisericii Adventiste din Silver Spring, Maryland, pentru a obține materialele aferente. A aflat că aceasta era singura care tipărea materialele aferente programului, la cerere.
Pe scurt, programul era depășit, a spus Handysides.
Așa că, cu binecuvântarea Conferinței Generale, el și soția sa, Sandra, asistență medială, au transformat programul în Breathe-Free 2 și i-au testat rezultatele timp de 18 luni în Abu Dhabi.
Handysides a spus că rata de succes a Breathe-Free 2 se așteaptă să fie puțin mai mare decât cea de 40% a predecesoarelor sale. Niciun program de fumat nu are o rată de 50%, a spus el.
Breathe-Free 2 se adresează doar fumătorilor care au o puternică dorință de a renunța deoarece aceștia au cele mai mari șanse de reușită, a spus Handysides.
„Vrem oameni care au început deja să acționeze”, a spus el.
Unul dintre avantajele noului program este faptul că toate materialele sunt disponibile online la breathefree2.com. În plus, oricine le poate descărca, traduce și încărca înapoi pe site, pentru ca și alți oameni să le poată folosi.
În prezent, programul este disponibil doar în engleză, dar este planificată publicarea traducerii spaniole în luna august. Au început discuții pentru traducerea acestuia în rusă, poloneză și finlandeză.
Printre materialele de pe site-ul Breathe-Free 2 se numără și o hartă a lumii cu localizarea și datele de contact ale primilor 34 de facilitatori ai programului și materiale video ce au ca scop stimularea discuțiilor de grup și dezvoltarea de noi relații de prietenie. Materialele sunt disponibile doar în limba engleză, dar transcrierea acestuia este disponibilă pentru descărcare, permițându-le grupurilor care nu vorbesc engleză să le interpreteze sau să le folosească în alte modalități, a spue Handysides.
Prima fază a programului durează opt zile, fiind urmată de o serie de întâlniri ce au loc de-a lungul următoarelor zile, săptămâni și luni.
„Este importantă stabilirea de relații puternice care vor susține ambele părți în timpul necesar pentru a renunța”, a spus Handysides.
Andrew McChesney/Adventist Review

Source: InfoAdventist

Leave a Reply