Acuzatorul lui Monteiro a incercat sa isi retracteze declaratia

Pastorul António Monteiro și alți credincioși adventiști de ziua a șaptea au petrecut aproape 500 de zile în închisoare, pe baza declarației unui singur om. Dar, potrivit unei examinări psihiatrice solicitate de instanță, Kpatcha Simliya și-a retractat declarația, spunând că fusese bătut de poliție și forțat să spună numele oamenilor despre care se presupune că știa că erau implicați într-o rețea de trafic de sânge.
Acest lucru îi face pe conducătorii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, avocați și diplomați să se întrebe de ce Monteiro și alți adventiști acuzați de conducerea unei rețele de trafic de sânge se află încă în închisoare, fără a avea parte de un proces.
Conform articolului 15 al Constituției togoleze, „Nicio persoană nu va fi reținută în mod arbitrar. Orice persoană reținută fără o bază legală are dreptul de a cere intervenția juridică. Autoritatea juridică va lua neîntârziat o decizie cu privire la legalitatea reținerii.”
Luna trecută, un editorial din ziarul local La Symphonie, a făcut apel pentru o „judecare dreaptă și echitabilă” a deținuților. „Zeci de oameni acuzați în diferite cazuri putrezesc mult timp în închisori”, se afirma în editorial.
Cinci persoane sunt reținute în mod arbitrar în acest caz, potrivit conducătorilor Bisericii: Monteiro, care din 2009 a slujit ca director în cadrul Uniunii de Misiuni Sahel a Bisericii Adventiste; credinciosul adventist Bruno Amah, angajat al Togo Cellulaire; credinciosul adventist Beteyman Raphael Kpiki Sama; Simliya; și Idrissou Moumouni, un musulman care a mers din proprie inițiativă la poliție pentru a declara că Simliya era un mincinos.
Arestările și reținerile au urmat unei serii de crime ce au avut în mai 2011.
Conform diferitelor ziare și rapoarte ale poliției, mai mult de 12 femei cu vârste cuprinse între 12 și 36 de ani au fost găsite moarte în suburbia Agoué din nordul orașului Lomé. Femeile fuseseră înjunghiate, iar unele organe sexuale fuseseră îndepărtate. Sânge și organe de animale sunt folosite deseori în ceremonii Voodoo, o practică răspândită în Togo.
Deoarece nu se făceau arestări, publicul a cerut să se facă dreptate, au declarat conducătorii Bisericii.
Mai apoi Simliya a apărut la televizor, înconjurat de polițiști, vorbind despre seria de crime pe care spunea că le-ar fi organizat și numind complicii care au colectat sânge și organe. Dar, potrivit medicului care l-a examinat, o mare parte a declarației s-a dovedit a fi neverosimilă, inclusiv numărul victimelor și metodele folosite.  
„Orice om informat și rezonabil ar fi avut îndoieli cu privire la efuziunea sa incredibilă sau fezabilitatea crimelor sale sau a presupuselor sale crime”, se afirma în examinarea medicală din 9 septembrie 2012 solicitată de instanță.
Declarația inițială a lui Simliya a ridicat multe semne de întrebare. Judecătorul din cazul lui Monteiro i-a solicitat Dr. Tchangai Tchatcha să realizeze examinarea psihiatrică a lui Simliya. În raportul său, Tchatcha a descris personalitatea lui Simliya ca fiind „dizarmonică” sau „psihopatică”, și ca având „tendințe spre mitomanie” (minciuna patologică).
Bazându-se pe declarația lui Simliya, Tchatcha menționa în evaluarea medicală scrisă, „Succesiunea ideilor părea ilogică, modificând deseori declarațiile și chiar făcând declarații contradictorii.”
„Este manipulator și, mai presus de orice, mincinos, toți cei ce l-au cunoscut confirmând această opinie”, a scris Dr. Tchatcha.
Guy Roger, președintele Uniunii de Misiuni Sahel, a spus despre Simliya: „Și-a folosit în mod curent „statutul de frate” pentru a obține ajutorul comunităților adventiste de ziua a șaptea din zona, frecventându-le în funcție de nevoi.”
Potrivit raportului poliției, Simliya s-a născut în 1984 în Kara. Dr. Tchatcha a spus că personalitatea lui Simliya este rezultatul unei „copilării neliniștite”. Identitatea tatălui său a fost în mod repetat pusă la îndoială de mama sa, care l-a trimis „dintr-un loc în altul, locuind cu rudele, ca și cum ar fi fost un pachet”, scria Tchatcha.
 Tchatcha a declarat, de asemenea, că Simliya a fost arestat în clasa a treia pentru furt, iar odată a fost bătut până a fost „aproape mort”, fiind acuzat că era posedat de demoni.
A fost patru ani în închisoare pentru viol, între 2006 și 2010.
În martie anul trecut, poliția l-a surprins pe Simliya încercând să ademenească o tânără vânzătoare în pădure, spunându-i că o aștepta cineva pentru a cumpăra toată marfa pe care o mai avea.
După eliberarea sa din închisoare în 25 iunie 2010, sunt menționate numele a doi garanți ce doreau să îl ajute – Bruno Amah și pastorul Essossinam Komlan Sagao.
Potrivit unui raport al poliției din 22 martie 2012, Simliya îl rugase pe Sagao să îl ajute să se angajeze în port. Sagao a spus că nu știa nimic despre un asfel  de loc de muncă, dar s-a oferit să îl ajute să se angajeze la o spălătorie de mașini. Simliya nu era un muncitor bun, iar după o săptămână a renunțat, a spus Sagao, potrivit raportului.
Simliya pretinde că a fost abuzat de poliție în timp ce era în custodie, cerându-i-se să spună numele persoanelor pe care le cunoștea în Lomé. El a oferit nume ale persoanelor care încercaseră să îl ajute, printre care se numărau și Monteiro, Amah și Sagao.
Simliya i-a spus mai târziu lui Tchatcha în cadrul unui interviu ce a avut loc în infirmeria închisorii, că după ce a dat poliției numele acestora „M-am dus la judecător pentru a mărturisi că mințisem, iar el mi-a spus că dacă îmi schimbam declarația urma să fiu condamnat la închisoare pe viață”, potrivit raportului lui Tchatcha.
Un polițist l-a întrebat odată pe Monteiro de ce ar interacționa cu o persoană precum Simliya.
Potrivit unui raport al poliției din 22 martie 2012, Comandantul Șef Gaté N’Zonou l-a întrebat: „De ce ai de-a face cu un asemenea om, când vârsta și nivelul tău social nu se compară cu al lui? De ce ai de-a face cu un nenorocit?”
„Așa sunt eu, o persoană care ține cont de toți, fără deosebire”, a răspuns Monteiro. „O fac pentru a arăta dragostea mea celeilalte persoane și pentru a o ajuta să scape de păcat.” 
Citește al treilea articol al acestei serii!
ANN
 

Source: InfoAdventist

Leave a Reply